18.04.2006

Nostalgoteket kører igen

Nåå vi skal da ikke lade Gasolin' hænge uafsluttede omkring nytår 1973. Der var meget mere at komme efter skulle jeg hilse og sige.

Først må jeg sørge for at få det hele med - og ikke som Anders Østergaard falde i selektionens store fælde. Mellem Gas 2 og værsgo udkom to singler som endnu ikke er nævnt. Først kom "Holy Jean" som Gasolin's tredie singleplade. Nummeret må vist i dag opfattes som en slags kompromis: Sunget på gruppens jammerlige engelsk men musikalsk Larsensk Happy Shuffle helt uden Hendrix inspiration - dog med Franz i en fremtrædende rolle på en guitar "like a ringin' a bell" som man siger. Nummeret var sådan set OK men døde en hurtig død - kom så vidt jeg husker kun på top 10 i en enkelt uge. Singlen havde (selvfølgelig) covertegning af Peder Bundgaard og viste en feminin pendant til shubidubimanden fra Gasolin' 2. Nogle år efter Holy Jeans mislykkede eventyr på top 10 dukkede hun op i mit liv som obligatorisk festopvarmningsnummer hos en pige fra min gymnasieklasse. Så vidt jeg husker var det den eneste plade hun havde til sin lille lyserøde rejsegrammofon. Stor var min genhørsglæde derfor da Holy Jean dukkede op på bonusdiscen i den sorte box. Pigen fra gymnasiet har jeg ikke set siden.
En anden obskur single på engelsk fra samme periode var Kim Larsens første udgivelse med Starfuckers. Nummeret "Guess it's because" er faktisk meget iørefaldende og en rigtig fjollet Larsen ting, komplet med Wili på la la kor. Pladeselskabet troede nummeret havde hitpotentiale udenfor landets grænser så Starfuckers blev til lejligheden omdøbt til Sylvester's Jukebox (opkaldt efter Sylvester Larsen, der udgiver plader i eget navn i dag, men dengang var en lille dreng). Lige lidt hjalp det dog: Nummeret forblev en fjollet bagatel og har været forsvundet lige til i år hvor det så vidt jeg er orienteret indgår i Peder Bundgaards Compilation "Derfra hvor vi stod".

Vi spoler nu hurtigt frem til den videre udgivelseshistorie: Ca et år efter Gas 3 udkom "Stakkels Jim". Mærkelig allerede der fordi den havde en titel og ikke et nummer. Udgivelsen var timet til Julesalget og helt uden at være overrasket fik jeg pladen i julegave. (Min bror og jeg havde aftalt at give hinanden en plade efter eget ønske i gensidig julegave. Han fik af mig Sebastians "Blød Lykke" - der på en eller anden måde ikke har modstået tidens tand helt så godt).
Gasolin' var i slutningen af 1974 så store at det blev tilladt - og forstået - at min bror og jeg gik op på mit værelse på selve juleaften for at høre den nye plade. Allerede på åbningsnummeret kan man høre det: En ny selvsikkerhed og professionalisme er på vej ind i bandet. Tyve meter henne ad en rendesten - en fed, nærmest Halfdan Rasmussensk linje, - og sådan var det hele vejen. Et sted i underbevidstheden, næppe mærkbart, var måske en lille bekymring over glatheden, udvendigheden. Man savnede lidt et RIGTIGT Gasolin' nummer - men hold da så lige op: Da Franz sætter spaden på feed back og på Hendrix maner giver os "Sku' gammel wenskab ren forgå" med ny syret text er alt tilgivet. Jeg husker at vi løb nedenunder for at hente vores forældre for at dele dette kæmpestore øjeblik med dem - de lyttede høfligt, men gik så ret hurtigt tilbage til konfekten og brunkagerne. Siden kørte pladen selvfølgelig i heavy rotation på drengeværelset. Pladen blev en smule lunkent anmeldt. Vellyd og vrøvlevers var overskriften så vidt jeg husker i Jyllands Posten (som vi - herren tilgive os - købte i den periode i familien), men det var vi (dvs alle i min generation) jo fløjtende ligeglade med. Gasolin's popularitet bare voksede og voksede.

Posted by holger at 18.04.2006 00:03 | TrackBack
Comments
Post a comment

Checkciffer (skriv venligst 719 i det næste felt - jeg skal vide at du ikke er en spamrobot):

Remember personal info?